069443339 Studiou de relaxare profundă psiho-emoțională și fizica
simte relaxarea de mare în mun. Chișinău 069443339

Cartea floating-ul. Michael Hutchison.MICHAEL HUTCHISON ”CARTEA FLOATING-UL”

Nu există nici o îndoială că floating lucrează. Folosit ca un ajutor pentru terapie și învățare, și chiar pentru distracție, are un efect puternic pe mai multe nivele – fizic, emoțional, intelectual și spiritual.

Dar cum poate o astfel de procedură pasivă ca floating să aibă un efect benefic atât de activ? Această întrebare a ocupat oameni de știință încă de la inventarea sa și până în prezent cercetările continuă în laboratoarele din întreaga lume. Datele științifice acumulate în acest timp sunt compuse din mai multe teorii diferite, dar interdependente, care explică mecanismele efectului de floating. Cele mai importante dintre acestea sunt următoarele:

1. Teoria antigravității                                          

Flotabilitatea, pe care organismul o dobândește datorită soluție foarte saturată de sare engleză, anulează efectele gravitației, apropiindu-i pe oameni de experiența unei greutăți complete. Oamenii de știință estimează că 90% din toată activitatea sistemului nervos central se reduce la compensarea efectelor gravitației. Este probabil cea mai frecventă cauză de boală din corpul uman. Durerile abdominale, abdomenul înghițit, picioarele dureroase, articulațiile spurcate și tensiunea musculară sunt rezultatul abilității noastre unice, dar capacitatea nenaturală de a merge în poziție verticală. Conform acestei teorii, înlăturând povara luptei cu forța gravitației din creier și schelet, floating eliberează cantități extraordinare de energie și descarcă zone mari ale creierului pentru a lucra cu conștiința și experiențele interioare.

2. Teoria undelor cerebrale

Un fenomen mai interesant decât undăle studiate ale alfa emise de creier în timpul odihnei sunt valurile theta, care sunt însoțite de amintiri vii, asociații libere, viziuni bruște și imaginație creatoare, precum și un sentiment de pace și unitate cu Universul. Aceasta este o stare mistică, foarte productivă, dar dificil de întreținut. Deoarece oamenii tind să adoarmă imediat, de îndată ce creierul lor începe să genereze valuri theta, experimentarea a fost întotdeauna dificilă pentru experienţi.

Una dintre căile de a învăța să emită undele theta este să îmbunătățești arta meditației. Studiul lui Akira Kazamatsu, în care vibrațiile creierului câtorva călugări Zen au fost înregistrate cu un osciloscop, au arătat că numărul de valuri alfa și theta pe care le-au emis în timpul meditației a corespuns profunzimii stărilor lor mintale și numărului de ani petrecuți în mănăstire. Călugări cu mai mult de douăzeci de ani de experiență în meditație au generat cel mai mare număr de valuri theta, în timp ce sunt treji. Dar, deoarece majoritatea dintre noi nu sunt gata să petreacă douăzeci de ani într-o mănăstire, va fi util să aflăm că imediat după începerea sesiunii de floating, o persoană începe să genereze valuri theta fără să adoarmă. Astfel, el percepe toate imaginile vii și gândurile creative care i se aduc în minte, absolut conștient. Mai mult, undele theta continuă să-și stimuleze imaginația timp de trei săptămâni după sesiunea de floating.

3. Teoria creierului stâng și drept

Principiile funcționării emisferelor creierului uman sunt fundamental diferite. Emisfera stângă acționează analitic, disecând cantități mici de informații în părțile componente și examinându-le în detaliu. Emisfera dreaptă, dimpotrivă, reunește părți izolate. Se bazează pe distingerea modelelor vizuale sau a altor modele, procesând rapid și intuitiv cantități mari de informații. Dar, așa cum este imposibil să vedem stelele pe cer la o amiază luminoasă, mesajul figurativ și simbolic al emisferei drepte se scufunda de obicei în trăncăneală al creierului dominant stâng, ale cărei calități verbale și analitice sunt mai apreciate și cultivate de cultura noastră. Cu toate acestea, studii recente au arătat că floating sporește activitatea emisferei drepte. Oprindu-ne toţi stimulii externi, ne aruncă în întunericul real şi figurativ – şi dintr-odată intregul Univers, plin de stele şi galaxii, apare înăintea ochilor noştri.

4. Teoria creierului triunghiular

Într-o serie de cercetări de bază efectuate în ultimii 25 de ani, un expert  american asupra creierului, Paul McLean, a demonstrat că creierul uman este alcătuit din trei straturi, fiecare reprezentând o anumită etapă a evoluției umane. Conform teoriei “creierului triunghiular”, prima divizie care urmează să fie dezvoltată, numită “creierul reptilian”. El conduce instinctele de bază – auto-conservarea și procrearea, precum și alte funcții asociate cu supraviețuirea. Creierul reptilian este înconjurat de un sistem complex limbic, numit creierul mamiferelor. Funcțiile sale sunt emoționale și cognitive. Cea mai nouă parte a creierului este o materie cenușie complexă, numită neocortex, sau “gândirea creierului”. Neocortexul percepe, analizează, sortează mesaje primite de la simțuri și este responsabil pentru memorie, inteligență, activitate de vorbire și conștiință. În ciuda faptului că funcțiile creierului sunt în multe feluri aceleași, ele sunt foarte diferite în ceea ce privește compoziția, structura, acțiunea și stilul chimic. Având trei creiere ar trebui să fie mai bine decât una, dar pentru o anumită eroare, interacțiunea și coordonarea dintre neocortex și cele două părți mai vechi ale creierului sunt incomplete. Din acest motiv, există o disociere cronică între nivelurile superioare și inferioare, pe care McLean le-a numit “schizofiziologie”. Noi experimentăm acest lucru ca unități contradictorii – conștiente și inconștiente, sălbăticie și civilizație, pofta și iubirea, ritualul și simbolul, rațional și verbal. Uneori, toate cele trei niveluri acționează la unison. De obicei, acest lucru se întâmplă în momentele de vârf de activitate vitală, atunci când corpul și mintea se unesc într-o singură explozie și toate acțiunile noastre sunt efectuate în mod spontan, fără efort. Dar pentru a prezice astfel de momente rare este dificil. Cu toate acestea, acum există date care arată că, datorită unei conștientizări sporite a proceselor interne pe fundalul unei excitări fizice minime, floating întărește structura verticală a creierului, armonizând comunicarea dintre departamentele sale. Există o ipoteză că datorită floating-ul, avem ocazia să experimentăm experienţe de vârf de la sine.

5. Teoria neurochimică

Oamenii de ştiinţă au stabilit recent ca creierul este un organ endocrin care secretă o cantitate imensă de substanţe neurohormonale care ne reglementează comportamentul. Creierul nostru produce hormoni, datorită cărora experimentăm fericirea, anxietatea, timiditatea, dorința sexuală. Fiecare dintre noi alocă propria cantitate de substanțe chimice. Cei cu mai multe endorfine, opiacee naturale, se bucură de viață mai mult decât cei cu mai puțini endorfine. Experimentele arată că floating stimulează producția de endorfine, reducând simultan eliberarea hormonilor de stres – adrenalină, nordinefrină și cortizol, care provoacă stres, anxietate, nemulțumiri și afecțiuni asociate, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă și nivelurile ridicate ale colesterolului . Femeile gravide produc endorfine de opt ori media, astfel încât bebelușul din uter este într-o stare de fericire absolută. Acest lucru explică fericirea cu adevărat embrionară experimentată de o persoană în timpul floatungului. Se agață liber într-un mediu cald, saturat, protejat de întuneric. Trupul său se impulsă ritmic, iar creierul eliberează în mod activ endorfinele în sânge. Toate acestea ar trebui să stimuleze memoria subconștientă și să producă amintiri profunde, prenatale. Nu este întâmplător faptul că unul dintre centrele floating este numit “Womb”.

6. Teoria răspunsului biologic

Datorită experimentelor din domeniul răspunsului biologic (de exemplu, cercetările lui John Basmadzhan de la Universitatea John Hopkin), am aflat că oamenii pot învăța să controleze în mod conștient practic fiecare celulă a propriului organism. Procesele care au fost considerate de mult timp independente de voința umană – ritmul și amplitudinea undelor cerebrale, procesele de vindecare, tensiunea arterială, puterea și ritmul cardiac, respirația, tensiunea musculară netedă, producția de hormoni și neurotransmițători – sunt acum controlate. Se caută un răspuns biologic concentrându-se pe o singură modificare minoră a senzației corpului, care este amplificată treptat de instrument. Dacă o persoană se concentrează pe această senzație, el este capabil să “oprească” conștientizarea tuturor stimulilor externi. Este aceasta “oprire” a stimulilor externi care au loc în timpul floatingului. În float-cameră, orice senzație din corp vine în prim plan și este îmbunătățită, ca și cum ar fi printr-un dispozitiv special. Și din moment ce nu avem de ce să distragem atenția – stimulii externi sunt absenți – ne putem relaxa adânc și ne concentrăm toată atenția asupra oricărei părți a corpului sau a sistemului corpului.

7. Teoria homeostăziei

Corpul uman este un sistem foarte sensibil de autoreglementare și monitorizare, care asigură în mod constant că organismul este într-o stare de homeostază – starea optimă de echilibru, armonie și stabilitate. Folosind această terminologie, stresul poate fi definit ca o încălcare a echilibrului intern, a homeostaziei noastre naturale. Studiile arată că numeroasele efecte de vindecare ale floating au rădăcina în capacitatea de a reveni la starea de homeostază pe care o dă corpului. Dacă mintea și corpul sunt percepute ca un singur sistem, devine clar că stimulii externi încalcă constant echilibrul sistemului. Fiecare sunet, fiecare grad de deasupra sau sub temperatura optimă pentru corp, fiecare întâlnire cu alți oameni – tot ceea ce vedem și simțim ne poate rupe homeostazia. Dar închizând ușa float-camerei din spatele nostru, oprim imediat orice a doua expunere la mediul înconjurător. Acolo, nimic nu ne amenință din afară, nu este nevoie să ne adaptăm în mod constant la evenimentele externe și corpul își poate dedica toată energia pentru auto-vindecare. Rezultatul este dobândirea stării noastre normale, și anume sănătatea, puterea, fericirea și bucuria mare a vieții.

MICHAEL HUTCHISON

”CARTEA FLOATING-UL”

Lasă un răspuns

Adresă

  • Chisinau, Moldova
  • str. Ion Creanga, 5/3
  • (069) 44-33-39
  • (079) 44-33-37
Program de lucru

10:00 - 22:00
Luni-Duminica

Opțional

© 2015 - «Grand Float»